Op 31 maart 2014 zijn wij op bezoek geweest bij mw. Van Stiphout wonende in de flat, Venuslaan.

De flat is ruim opgezet met veel lichtinval, een flink balkon, royale eetkeuken en dat allemaal voor een schappelijk huurprijs vallend onder de huursubsidiegrens.

Als we in de huiskamer zitten aan ons kopje thee raken we eerst aan de praat over onze kinderen. De kinderen van Mw. Van Stiphout wonen allemaal in Helmond en hebben zelf ook kinderen. Daarmee komt het gesprek ook op overlijden want 3 jaar geleden is een zoon van Mw. Van Stiphout overleden. We besluiten toch maar op een ander onderwerp over te gaan alhoewel we beseffen dat ook de dood bij het leven hoort.

Mw. van Stiphout heeft zich als vrijwilliger opgegeven voor het nieuw te vormen bestuur van de wijkraad Helmond-Noord. Samen met een paar andere vrijwilligers zijn zij zich nu in stilte aan het voorbereiden op de nieuwe taak als bestuur van de wijkraad Helmond-Noord. Het is wel grappig want mevrouw van Stiphout dacht bij het lezen van de advertentie dat men iemand zocht om te helpen bij het koffie zetten etc. Toen bleek het om een bestuursfunctie te zijn maar ze heeft er wel heel veel zin in en is blij dat ze nu allemaal de tijd en opleiding krijgen om zich terdege voor te bereiden.

In de flat is een gezamenlijk ontmoetingsruimte waar de bewoners 1 keer per maand gezellig koffiedrinken en kletsen. Deze ochtenden worden druk bezocht maar het is wel jammer dat die multifunctionele ruimte niet meer gebruikt wordt.

Vandaar krijgen we een gesprek over huurhuizen, huurprijzen, wachtlijsten en het woonverdeel-systeem. Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat je tegenwoordig heel blij mag zijn als je een mooi huis(je) hebt tegen een betaalbare prijs.

Lees meer: mw. Van Stiphout wonende in de flat Venuslaan

Na 34 jaar in de Willem Prinzenstraat was ik er aan toe om een geschikte woning voor mezelf te vinden. Het huis in de Willem Prinzenstraat was te groot geworden en de tuin kon ik niet meer bijhouden. Ik heb altijd als vrijwilliger gewerkt en de laatste 10 jaar bij de Pannehoeve en dus ken ik de wijk Helmond-Noord wel.

Ik woon nu in de nieuwe flat bij de Eeuwsels en ben blij met deze nieuwe plek voor mij. Ik moet nog wennen uiteraard want ik woon er pas dinsdag 4 januari jl. Afgelopen vrijdag (31 jan.) heb ik de sleutel van mijn oude woning ingeleverd en dat voelt wel raar, hoor! Je sluit hiermee toch een periode van je leven af.

Al starend naar mijn oude woning realiseerde ik me dat in dit oude huis mijn kinderen opgegroeid zijn, de kamers waar ze sliepen, dat ik al op mijn 32e weduwe werd. Ik zag al zittend op de vensterbank in het lege huis veel dingen voorbijkomen, gelukkig ook veel goede dingen.

Nu in de Eeuwsels kijk ik om me heen om leuke dingen (koersballen ) te kunnen doen. De onderbuurvrouw die ik heb leren kennen wil ook samen met mij op pad dus dat is wel fijn. Dat is naast de gezondheidsredenen ook een reden om hier te komen wonen. Alleen is ook maar alleen!

Het is een mooie flat met een keuken in de woonkamer. Vanuit de woonkamer kan je zo op het balkon komen, lekker ruim. De keuken is wel vrij klein. Dit appartement is wel één van de kleinste want deze valt in de sociale huur.

Maar als wij een rondleiding krijgen vinden wij het helemaal geen klein appartement. Vanuit de gang zien wij wel 6 deuren. Deur nummer 1 gaat naar het toilet en de 2e deur naar een flinke hobbykamer grenzend aan het balkon. Deur nummer 3 komt uit in een zeer royale slaapkamer met flinke raampartij. Deur nummer 4 gaat naar een ruime badkamer met het 2e toilet. Nummer 5 geeft toegang tot een soort van washok met ruime genoeg. En met de 6e deur kom je in de woonkamer uit.

In de keuken zit nog een deur die toegang geeft tot een ruimte waar de verwarmingsketel hangt en waar je de voorraden met gemakt kwijt kunt.

Friedi: De kelder waar in mijn schuur mijn fiets staat is wel een nadeel. En dan met name wanneer ik met mijn fiets naar de kelder moet of weg ga met de fiets want dan moet ik via een soort van trap met een gleuf voor de fiets. Pff…. Dit lukt me niet en dat hoor ik van meer mensen. Ik hoop dat daar iets aan gedaan kan worden!
Ik realiseer me nu dat ik hier woon dat ik ouder ben en een nieuwe fase inga.
Toch hoop ik, nog lang van mijn leven te kunnen genieten!
Met een vriendelijke groet, Friedi Verleg

 

Beste Friedi,
Het was genieten, dit onaangekondigd bezoek bij jou. Bedankt voor het gesprek!
En hopelijk wordt de toegang tot de kelder voor de bewoners nog aangepast.
Wil je dat we ook een keer bij jou op de koffie komen om zomaar wat te kletsen, laat het ons weten….wij komen graag!
Thea van Lieshout en Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
mobielnummer Angelique 06-55975954 of mail Thea Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen gaan Thea van Lieshout en Angelique Raaijmakers-v.d. Pol regelmatig op de koffie bij wijkbewoners in onze wijk Helmond-Noord. Mogen wij ook een keer bij u op de koffie? Neem dan contact met ons op en wij komen graag.

In gesprek met Leo van Melis, Jan Luykenlaan 14

Leo is in Aarle-Rixtel geboren, tegenover het Verliefd Laantje, wat nu intussen ook Helmond is. Hij heeft 30 jaar in de Horeca gewerkt met hier en daar een onderbreking i.vm. lichamelijke klachten. Zo is hij op de autoloze zondag in 1973 onder politiebegeleiding naar de dokter gebracht. Want werkweken van 100 uren waren niet abnormaal voor hem. Tja, totdat zijn knie het definitief begaf en hij nu een kunstknie heeft.

In 1974 is Leo weer in Helmond komen wonen, in de Harpstraat ook in Noord. Daar heeft hij tot 2010 goed gewoond en na zijn echtscheiding in 2009 is hij in de Jan Luykenlaan gaan wonen. Dit huis is ideaal, vindt hij, want het is een seniorenwoning met een klein tuintje. Wij, Angelique en Thea, zien in die tuin overal bewerkt hout (hondenhok, vogelhuisjes). Leo geeft aan dat dat zijn hobby is, hout bewerken en alles wat we zien is door Leo zelf gemaakt. Vanuit zijn huis kijk je aan alle kanten weg, veel ramen heeft het huis en dus veel lichtinval. En vanuit zijn raam bij de eettafel kijkt hij zo op de speeltuin en de spelende kinderen.

Leo: “Ik zit in de bewonersorganisatie Haverveld om mee te werken aan een mooie wijk. Ook als er bij het speeltuintje iets stuk is of gaat, bel ik de gemeente om dat door te geven. Ik vind wel dat als je belt , het best wel ooit moeilijk is om dan contact te krijgen met de juiste persoon. Dit zou toch beter moeten want ik snap best dat mensen dan niet meer bellen. En mailen?... pfff… Ik heb wel een computer maar dat is niet mijn grootste vriend.

Ik ben nu 70 jaar en 20 keer geopereerd. Het ouder worden komt inderdaad met gebreken maar door de goed gelukte operaties voel ik me hartstikke fit. Een voordeel daarbij is ook wel dat ik een optimist ben en altijd maar blijf rommelen rondom huis en met vrijwilligerswerk. Want weet je…


“Als je bezig bent, vergeet je veel! “


Groetjes Leo van Melis.

Leo, wij willen je hartelijk bedanken voor dit fijne gesprek wat we hadden op 27 november 2013.
Thea van Lieshout en Angelique Raaijmakers- v.d. Pol en Louis Claassen , fotograaf
Werkgroep wonen, wijkraad Helmond-Noord
Contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mobiel 06-55975954 

  

Thea van Lieshout en Angelique Raaijmakers- v.d. Pol, leden van de werkgroep wonen, zijn samen met Louis Claassen op bezoek geweest bij het Cloosterpark , het vroegere Broederklooster aan de Ruusbroeclaan. Wij gaan van tijd op tijd op bezoek bij mensen in Helmond-Noord voor een praatje. Mogen we ook een keer bij u komen? Laat het ons weten via Thea van Lieshout (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bel naar Angelique 06-55975954. 

Deze keer: Cloosterparc

Wij gaan eerst in gesprek met Fred vanAerle, de bewonersconsulent (beheerder) van het appartementencomplex wat in eigendom is van Woonzorg Nederland.
Cloosterparc is van Woonzorg Nederland die nog 330 appartementgebouwen elders in Nederland heeft. Woonzorg is gespecialiseerd in 55 plussers. De mensen die hier wonen , wonen geheel zelfstandig dus er wordt geen zorg door Woonzorg geleverd maar de woningen zijn wel met het oog daarop gebouwd dus brede doorgangen etc.

Cloosterparc bestaat nu 5 jaar en bestaat uit 3 losstaande gebouwen, Cloosterstaete, Broederklooster en de Kloostertoren met in totaal 95 appartementen en beschikt over een parkeergarage en centrale ontmoetingsruimte en een omringende grote tuin.
De huren zijn bovengemiddeld en er zijn 30 sociale huurwoningen maar ook uitschieters van 1.500 euro huur. De woningen zijn tot op de dag van vandaag zeer geliefd vanwege de veiligheid, de mooie woningen en ook de mooie omgeving en wijk.

Lees meer: Bewoners van het Cloosterparc

Op bezoek bij de familie Kuijpers, Kanaaldijk NO 120

Wat een geweldig rijtje woningen (5) staan daar aan het Kanaal. Op goed geluk bellen we aan en wij zijn zeer blij dat we aan de keukentafel mogen zitten en onder het genot van een kopje koffie/thee een klein uurtje met elkaar kunnen praten.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Kanaaldijk 120Wij woonden in de Eikendreef maar het was daar druk met vrachtverkeer. We kregen ons eerste kindje en vonden het benauwd met een te klein tuintje. Al wandelend zagen we dit huis te koop staan. Mijn vrouw was meteen enthousiast maar het was een Rijksmonument en dat wilde ik eerst allemaal uitzoeken. Maar het zijn zo’n mooie huizen, zo uniek…dat kom je nergens tegen. Aan de voorkant lig je tegen het water aan en achter hebben we een enorme tuin en alleen maar natuur.

Tijdens onze eerste bezichtiging vielen we gelijk voor de charmes van dit huis. Wel zagen we dat er nog veel moest gebeuren om het naar onze smaak in te richten. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de basis in orde was.

Lees meer: Op bezoek bij de familie Kuijpers, Kanaaldijk NO 120

Samen wonen en/of werken wij in Helmond-Noord

En dus willen we allemaal het beste voor de wijk. Maar toch is het niet voor iedereen duidelijk of we dat wel allemaal willen en zijn er hier en daar (kleine) ergernissen te horen. Dit kan zijn :

- Overlast van hondenpoep
- Parkeergedrag van wijkbewoners
- Te snel rijden in de wijk door wijkbewoners

Bovenstaande voorbeelden zijn ontstaan door het gedrag van de eigen wijkbewoners en ervan uitgaande dat iedereen het beste wil met de wijk, zou dat eigenlijk niet kunnen gebeuren. Maar helaas … zo zit de wereld niet in elkaar. De stadswacht is de instantie die bovenstaande overlast kan handhaven en aanpakken maar de stadswacht werkt alleen op basis van meldingen. Dus er zit niets anders op dan of je buurtbewoners aanspreken op hun gedrag of de stadswacht inschakelen.
Melden bij de stadswacht kan op onderstaande manieren;
1. Even bellen naar telefoonnummer 845970
2. of via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
3. of via twitter https://twitter.com/volgstadswacht

Lees meer: Ergernissen, wat doe je er mee

Samen wonen wij in Helmond-Noord

Helmond-Noord is een vrij grote wijk met 11.756 inwoners ( datum 1 januari 2012) met  de woonbuurten Eeuwsels, Binderen en  Bloemvelden. Daarom ook dat het bestuur van de St. Projectgroep Dagelijks Beheer Helmond-Noord in haar wijkactieplan het gaan werken met werkgroepen, heeft opgenomen als plan voor 2013.

Inmiddels zijn er een vijftal  werkgroepen geformeerd rondom de thema’s: Wonen, Groen, Zorg en Activiteiten en Verkeer en veiligheid. Belangrijke taak voor de werkgroepen is het verdelen van de vele werkzaamheden  over meerdere mensen die zich gaan specialiseren op een deelgebied wat uiteindelijk de wijk en haar inwoners alleen maar ten goede komt.

Thea van Lieshout en Angelique Raaijmakers- v.d. Pol zijn gestart met de werkgroep Wonen. Onder wonen valt vrij veel zowel op fysiek terrein maar zeker ook op sociaal terrein, denk aan :
- de openbare ruimte ( wegen, lantaarnpalen, inrichting etc)
- de huizen , huur en koop.
- de leefbaarheid ( is het fijn wonen?)
- betrokkenheid  ( communicatie richting wijkbewoners)

Lees meer: Introductie

 

Copyright © 2013 --- Wijkraad Helmond Noord