Begin januari 2023

Ik pak een meetlint en loop terug naar de poort. Vijftien centimeter, meer ruimte zit er niet tussen de spijlen. Op de grond ligt een flinke pluk haren. Enkele haren zijn blijven hangen. Blijkbaar heeft een ree zich haastig door de poort gewrongen. Dat is al eens eerder gebeurd, maar het blijft verbazend wat deze dieren kunnen. Ze springen moeiteloos over twee meter hoge hindernissen, verdwijnen geruisloos springend tussen het groen en passen dus ook door een opening van anderhalve decimeter. Kost ze dan wel een paar haren.

Boomplantdagje

Verder met de klus in het berkenbosje. De laatste eik die nog om moet blijft vandaag staan. Het gaat steeds harder regenen en dan is het geen doen om een boom op te ruimen. Gisteren heb ik de bestelde nieuwe bomen opgehaald en die moeten wel in de grond. Daar is regenweer dan weer goed voor. We zetten twintig nieuwe boompjes. Wilde appels en Wegedoorns. De meesten komen te staan waar de eiken zijn weggehaald, sommigen iets dieper in het bosje.

Bundertjesmoeras

Na het plantwerk zitten we een tijdje droog in de container en drinken de koffie op. Een laatste ronde door een regenachtige natuurtuin. Overal staat het water hoog en het blijft vandaag regenen. We zien dat graag. Natte veldjes en moerassige bossen horen bij De Bundertjes. Het moeraslandschap van heel vroeger komt niet terug, maar na een periode met nat weer kun je er nog een glimp van opvangen.

Eind januari

Het is ijzig koud vandaag. Veel kouder dan buienradar heeft verwacht. De ochtendzon komt niet door de wolken en er waait een guur windje. Het meeste water in de poelen en op de veldjes is bevroren. We moeten in beweging blijven, anders krijgen we het te koud. We lopen een korte inspectieronde. De nieuw geplante boompjes staan er nog allemaal. Bij de houtstapel in het wilgenbosje ligt wc-papier. Iemand heeft blijkbaar hoge nood gekregen. We drinken een kop koffie in de container en sluiten dan af. Als uitzondering geven we onszelf vandaag vorstverlet.

Dikke boom

De laatste eik die weg moest, is omgezaagd en opgeruimd. De “grote” winterklussen zitten er op. We zijn tevreden met onszelf en gaan aan de koffie. Rinus is lid van de bomenwerkgroep van het IVN. Een van hun bezigheden is het zoeken naar bijzondere bomen (hele oude, dikke, bijzondere soorten, enz.). Wat later lopen we naar de scheve dikke boom op de noordoost hoek buiten de natuurtuin. We vragen ons af of de dikkerd ondermijnd wordt door het stromende water van de regenwaterafvoer. Dat zou jammer zijn. We hebben een meetlint meegenomen en kijken hoe groot de omtrek is. Vier meter twintig. Volgens Rinus komt dat niet in de buurt van de dikste van Helmond, maar waarschijnlijk is dit wel de dikste van Helmond Noord. In ieder geval de dikste in de buurt van de natuurtuin.

 

Meer over De Bundertjes en de Natuurtuin op www.derobbert.nl

 

Copyright © 2013 --- Wijkraad Helmond Noord