Natuurtuin de Robbert is een natuurgebied in De Bundertjes dat door vrijwilligers van de Stichting Natuurtuin Helmond wordt onderhouden. Het beheer is gericht op het terugbrengen van verloren kleinschalige landschappen. Het is bijzonder te zien dat de Natuurtuin, na al die jaren, nu het voorbeeld is voor het toekomstig beheer en onderhoud van de gehele Bundertjes.

De Natuurtuin heeft een bestuur en een groep vrijwilligers die samen zorg dragen voor het beheer. Zij werken wekelijks op zaterdagmorgen, van 10.00 uur tot 12.00 uur, aan het onderhoud van de tuin. Tijdens deze werkzaamheden is de tuin open voor publiek. Vragen staat vrij, en een helpende hand is zeer welkom. Wel vragen wij u vriendelijk geen honden mee te brengen. In de periode april tot en met oktober is de Natuurtuin ook elke derde zondag van de maand, van 13.00 uur tot 17.00 uur, geopend voor bezoekers. U vindt De Robbert op het einde van de Vinkelaan/Kemenadelaan.

Hieronder in het kort de geschiedenis:
Rond 1985 richt een enthousiaste groep de Stichting Natuurtuin op. Samen met de Gemeente Helmond wordt naar een geschikte locatie gezocht. De voorkeur gaat uit naar een plek in de buurt van een woonwijk. Immers, het uitgangspunt voor een natuurtuin is de educatieve functie, en zo kunnen de wijkbewoners en scholen door middel van open dagen en rondleidingen betrokken worden bij het wel en wee van de tuin.

Het eerste gebiedje waarnaar gekeken wordt, is meteen liefde op het eerste gezicht. Ruim een hectare groot, met veel bomen, ruigtes en diverse sloten. Het gebied wordt in kaart gebracht en bekeken wordt welke aanpassingen nodig zijn. Aan de hand van dit plan gaan de vrijwilligers aan de slag. Ze leggen een eikenberkenbos aan, maken een omheining met poort en bakenen de paden af. Er komt een waterpartij met een moerasgebied, een dijk en een hooggelegen gebiedje. Daarna zijn de bruggen en bruggetjes aan de beurt.

Een nieuw plan is de kruidentuin in de vorm van een karrenwiel. Het is een prachtig gezicht maar de resultaten zijn niet naar verwachting. Er wordt een muur aangelegd met woonplekken voor spinnen, vleermuizen en wat er verder een woning zoekt. Gemetseld met specie van kalk met stro om muurbloemen te lokken. Dan sluit zich een imker aan bij de club en een mooie bijenstal is het gevolg.

Met het Brabants landschap worden plannen gemaakt in de omgeving, wat resulteert in het aanleggen van houtwallen in De Bundertjes en weer een waterpartij bij de Natuurtuin. De groep vrijwilligers wijzigt regelmatig van samenstelling, wat zorgt voor nieuwe plannen en andere inzichten. Zo blijft Natuurtuin de Robbert constant in beweging.

Contactinformatie:
Via http://natuurtuin-de-robbert.webklik.nl, of bij Kees Lutkemeijer, Helmondselaan 60, tel. 524449, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Copyright © 2013 --- Wijkraad Helmond Noord